Grydebrød for begyndere – Med surdej & ølandshvedemel

g

Grydebrød med surdej behøver på ingen som helst måde at være indviklet, tværtimod. Dette er en opskrift som er nem at gå til, og dejen kan laves aftenen før, eller blot dagen før når du lige har tid. Dejen har nemlig kun godt af at hæve 20-24 timer før brug. Jeg plejer gerne at bage dette brød i weekenden. Jeg starter med at lave dejen fredag, og lørdag morgen når familien vågner, hvilket typisk er 06-07, da vores 1 årige søn mener at vi skal op der. Der stiller jeg dejen på køkkenbordet og lader den passe sig selv et par timer. Smid den i ovnen i 45 min, og så har du lækreste grydebrød som kan bruges til en hyggelig weekendsbrunch. Det smager perfekt med en skive frisk castello, eller en omgang scrambled egg med pandestegte tomater.

Print opskrift
Grydebrød for begyndere - Med surdej & ølandshvedemel
Kan bages både med og uden bagestål. Personligt bruger jeg gerne selv både bagestål og hævekurv, men dette er bestemt ikke et must.
Grydebrød for begyndere - Med surdej & ølandshvedemel
Forberedelses tid 25 min
Tilberedningstid 45 min
Ventetid 1+20 timer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
Trin 1
Trin 2
Forberedelses tid 25 min
Tilberedningstid 45 min
Ventetid 1+20 timer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
Trin 1
Trin 2
Grydebrød for begyndere - Med surdej & ølandshvedemel
Instruktioner
Dag 1
  1. Start med at hælde alle ingredienserne fra trin 1 sammen i skålen (brug skålen til din røremaskine).
  2. Brug hænderne til at røre dejen sammen med.
  3. Når klumperne er rørt ud, sætter du dejen til side til hævning. Dejen skal hæve på køkkenbordet i 30-60 min med et fugtigt viskestykke over.  
  4. Når dejen har hævet, tilføjer du ingredienserne fra trin 2. Rør dejen på røremaskine ved lav hastighed i 5 min.  Giv derefter dejen nogle tæsk i røremaskinen ved høj hastighed i 10-15 min. Dejen er færdig når den smidig og glat.
  5. Hæld dejen over i en lufttæt beholder med lidt olie. Olien gør at dejen ikke sidder fast i skålen. Stil beholderen i køleskabet i minimum 8 timer, gerne 20-24 timer hvis du har tid.  
Dag 2
  1. Tag dejen ud af køleskabet, og tag den forsigtigt ud af beholderen og over i en hævekurv med mel, (hvis du har sådan en). Ellers tager du blot låget af beholderen.  
  2. Lad den stå og hæve på køkkenbordet i 2 timer med et viskestykke over sig.
  3. Drys lidt mel på toppen af brødet, på den måde sikre du dig brødet ikke sidder fast i støbejernsgryde.
  4. Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn.
  5. HVIS DU BAGER MED BAGESTÅL: Placer bagestålet og støbejernsgryden i midten af ovnen, og varm det op. Det er vigtigt det er godt varmt før du bruger det, så lad det gerne stå minimum 30 min i oven inden du bager brødet.
  6. BAGER UDEN BAGESTÅL: Placer støbejernsgryden på en bageplade i midten af oven. Her gælder det samme princip som med bagestålet, så vent gerne 30 min før du begynder at bage brødet.
  7. GÆLDER FOR BÅDE MED/UDEN STØBEJERN: Hæld forsigtig dejen over i den varme støbejernsgryde.
  8. Bag brødet med låg på i 30 min, tag derefter låget af og bag yderligere 15 min og voila, så har du et sprødt og lækkert grydebrød.
Del denne opskrift


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *