Allergivenlig knækbrød
Allergivenlig- og børnevenlig knækbrød – Uden gluten, æg, nødder, soja & mælk
Knækbrød er oftest fyldt med kerner og frø, hvilket er super lækkert og godt når man er voksen. Mange børn har dog svært ved at klare de mange hele kerner og frø. Hvis der er nogle der er kloge på området så er det Refluksfamilie. De har lært mig vigtigheden i at lave kerner og frø til mel. Jeg har derfor forsøgt at eksperimentere lidt, og er kommet frem til et knækbrød, som kun består af chiafrø og hørfrø. Hvilket gør det er lettere for de små maver at fordøje. Samtidig giver det muligheden for lettere, at optage alle de fantastiske sunde fedtstoffer og kostfibre som hørfrø indeholder.
Basis opskriften
Allergivenlig knækbrød er let at lave, du skal blot bruge hørfrø som du blender til mel, chiafrø og vand og lidt salt, thats it! lettere bliver det ikke! Ønsker du lidt mere smag tilsætter du blot lidt krydderurter i form af ex. tørrede timian, rosmarin, oregano, gurkemeje. Du kan også bruge kardemonne eller kanel, hvis du er til det lidt sødere knækbrød.
Ønsker du at servere dette knækbrød for de helt små i familien, kan det sagtens laves både uden krydderi eller salt. Det er helt op til dig hvordan du vælger at krydder det. 🙂 ! Mulighederne er mange og det er bare fantasien der sætter grænser. Så prøv dig frem og find jeres personlig favorit.
Personligt er vores favorit herhjemme tilsat til Himalaya salt og 1 tsk. tørrede rosmarin. Prøv dig frem. Opskriften på allergivenlig knækbrød er både utrolig let at gå til og billig at lave da du ofte kan finde både økologiske hørfrø og chiafrø til 10kr på tilbud i de fleste supermarkeder og der bliver til MANGE knækbrød til den pris. 🙂 !
Knækbrødet kan spises rent eller kan spises sammen med din yndlings hummus eller pesto
Find flere veganske, vegetariske, glutenfri, og mælkefri opskrifter på bloggen. 🙂
Allergivenlig knækbrød
Udstyr
- røreske
- spiseske og teske
- bagevægt
- ren kaffekværn (blender eller minihakker)
- milliliter mål (dl. mål kan også bruges)
- kagerulle
- bageplade med bagepapir
- køkkenkniv
Ingredienser
- 160 g. hørfrø kværnet til mel
- 20 g. chiafrø
- 1/2-1 tsk. flagesalt (kan undlades)
- 1-2 tsk. tørrede krydderi (afhængig af hvor meget smag du ønsker) (jeg bruger 1 tsk. rosmarin)
- 150 ml. vand
Sådan gør du
- Start med at tænde oven på 180 grader alm. ovn og begynd at kværne hørfrø til mel (brug ren kaffekværn, blender eller minihakker). Jeg er bruger en ren kaffekværn.
- Hæld alle de tørre ingredienser (inkl. hørfrømel) i en skål og rør det sammen.
- Tilsæt vandet og rør det godt sammen. Dejen skal være fast men IKKE tør. Hvis den virker tør tilsættes lidt ekstra vand, men vær forsigtig med at tilføje for meget, da du risikere dejen bliver klistret og ikke vil slippe bagepapiret, når du ruller dejen ud.
- Placer et stykke bagepapir på bordet og hæld dejen derpå. Placer endnu et stykke bagepapir (som er gjort lidt vådt) ovenpå dejen. På den måde er det lettest at rulle dejen ud.
- Rul dejen ud, med en kagerulle. Dejen må maks have en tykkelse på 1/2 cm. eller risikere du knækbrødet ikke bliver knasende.
- Snit/skær i dejen, (som på billedet) på den måde er det lettere at knække dem fra hinanden når de er færdigbagte.
- Placer bagepapiret med den udrullede dej på en bageplade og bag i midten af ovenen i ca. 30 min.
- Det kan være svært at se hvornår de er færdige, et lille fif kan være at de rejser sig en smugle i siderne og de virker sprøde når du forsigtig trykker på dem.
- Tag knækbrødene ud af ovnen, og placer dem på en rist. På den måde samler de ikke damp og bliver bløde.
- Det er vigtig at du først pakker dem ned i en bøtte når de er HELT afkølet, så der ikke skabes kondens og de bliver bløde. Personligt syntes jeg de holder bedst i en metal kagedåse med låg.
6 thoughts on “Allergivenlig knækbrød”