Kombucha

Kombucha

Kombucha er en fermenterede te, som er kendt for både at hjælpe dit immunforsvar og din fordøjelse. Kombucha er lavet af te, sukker og det man kalder en SCOBY eller en kombucha svamp. Der er flere og flere herhjemme der er begyndt at få øjene op for den 2000 gamle kinesiske drik som i mange år er blevet brugt som livseliksir gennem århundrede. 

Man ser kombucha herhjemme i flere og flere helse- og special butikker, da kombucha har fået et ry at kunne helbrede og forebygge flere sygdomme. Der findes dog intet videnskabeligt belæg for dette.

Alligevel har flere og flere mennesker berygtede gode og sunde fordele ved at drikke denne te, da teens indhold af præbiotika gavner din tarme. Forskere mener at med en sund tarmflora, kan man bl.a. lettere holde vægten og styrke immunforsvaret. Vi ved at Kombucha indeholder præbiotika. Som er det man også kan kalde for ufordøjelige kulhydrater, som hjælper med at fremme de gode bakterier i tarmen og dermed skabe en bedre tarmflora. 

Selvom kombucha før fermenteringen har et højt indhold af sukker ændres dette ved fermenteringen til et lavt sukkerindhold og der skabes et højt indhold af gode aminosyre. Flere bruger denne te som et sundt alternativ i stedet for sodavand eller saftevand, da teen er sukkerfattig.

Kambucha

Hvad er en kombucha svamp (SCOBY)?

En kombucha svamp, også kaldet SCOBY, er en svamp, som består af forskellige former for gode bakterier og gærkulturer. SCOBY er en forkortelse for Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. 

Når man ser på en kombucha svamp (SCOBY) ligner det mere en slags vandmand, men bare vent, denne SCOBY går med garanti hen og bliver en af dine rigtig gode venner. Passer du godt på din SCOBY har den nærmest en uendelig levetid og formeres hver gang du brygger en ny omgang kombucha. 

SCOBY kan bl.a. også bruges som alternativ for slik ved at dehydrere den. 

Hvor kan jeg købe en kombucha svamp (SCOBY)?

Du kan købe en kombucha svamp (SCOBY) flere steder på nettet, hvor du både kan købe en SCOBY og er helt starterkit (reklamelinks). Derudover findes der flere Facebook grupper på nettet hvor man kan være heldig at finde disse eller få sparring i forhold til en kombucha brygning.

VIGTIG i forhold til kombucha brygning

Du kan dog med fordel tage nogle sikkerhedsforanstaltninger, da du på denne måde mindsker risikoen for uønskede bakterier i din kombucha, så du ikker risikere at måtte smide din kombuha te ud.

Tjekliste:

  • Skold ALTID dit glas, før du hælder indholdet i.
  • Vask dine hænder og udstyr grundigt af, inden du begynder. Brug med fordel gerne sterile gummihandsker. (dette gør jeg hver gang jeg berøre min SCOBY), dette har gjort at jeg ikke fået en masse ønskede bakterier i min te.
  • Hvis teen på noget tidspunkt smager, lugter eller ser mærkeligt ud, så stol på dine sanser, og kasser det og vask og rens din SCOBY og start forfra.
  • Hvis overfladen på din SCOBY ser “pelset ” ud, eller du kan se tydelig skimmel, eller mug på toppen af den, så kassér alt.

Kombucha

Kombucha

Mygreenkitchen
Kombucha er lavet af te, sukker og det man kalder en SCOBY eller kombucha svamp.

Udstyr

  • 1 beholder til at brygge i ex. patentglas eller en saftdispenser med hane. (jeg bruger 8 liters saftdispenser med hane. Det er VIGTIG at det du opbevare det i har fint med ekstra plads, så beholderen ikke overbelastes af det tryk som gærinsprocessen skaber
  • 1 ren bomuldsklud eller viskestykke
  • 1 stor elastik eller et stykke snor
  • Flasker til den færdige kombucha (ex. patentflasker).

Ingredienser
  

  • 4 liter kogende vand
  • 25 breve te (eller 15 tsk. løs te puttet i teposer)
  • 425 g. sukker eller rørsukker
  • 1 stk. SCOBY
  • 400 ml. startervæske

Sådan gør du
 

SÅDAN GØR DU

  • Bryg en stærk te ved at bringe de 4 liter vand i kog og tilsætte tebreve/teposer og sukker. Rør det sammen til sukkeret er opløst.
  • Tag gryden af blusset og lad teen trække i 30-45 minutter.
  • Tag tebreve/poser (brug IKKE hænderne til dette, da du tilføjer unødvendige bakterier).
    Lad blandingen køle ned til stuetemperatur.
  • Hæld så den færdigbryggede te over i den ønskede beholder, som du vil bruge til fermentering.
  • Tilsæt startvæsken og rør det forsigtig sammen.
  • Vask hænderne godt eller brug steriliseret handsker og læg SCOBYen oveni teblandingen.
  • Læg en ren bomuldskud eller viskestykke over åbningen på glasset og fastgør det med en elastik eller et stykke snor.
  • Sæt din kombucha et sted hvor der er skygge og ikke for varm og lad den stå og fermentere i 7-28dage. Du kan smage den til løbende.
    Smagen skal have en god balance mellem syre, sødme og bitterhed.

HVIS DU ØNSKER AT TILSÆTTE EKSTRA SMAG TIL DIN KOMBUCHA

  • Du kan sagtens nyde kombuchaen som den er efter den har stået 7-28 dage. Du mulighed for at tilsætte ekstra smag og bobler til din kombucha.
  • Dette gør du ved at si din bryggede kombucha og hælde den på flasker. Sørg for der er god plads til at tilsætte smag til din kombucha.
    Det kan fx være forskellige frugt, juice eller ingefær.
    Sørg for der er noget luft i glasset da du ellers risikere flasken springer eller proppen popper af grundet den øget mængde kulsyre.
    Lad kombuchaen fermentere videre sammen sted som tidligere eller i køleskabet i 3-7 dage.
    VIGTIG: Flaskerne SKAL åbnes 1 gang dagligt, så kulsyren ikke får flaskerne til at eksplodere.!!
    Efter fermentering skal de opbevares på køl. De holder sig i ca. 2 uger i køleskabet afhængig af hvad du har tilsat af smag.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering