Hummerfond (perfekt til hummerbisque og risotto)
Her får du en skøn og simpel opskrift på hummerfond som er perfekt at bruge til hummerbisque. Det eneste du faktisk skal bruge for at få en hummerbisque, er at tilsætte fløde og smage til med citron, salt og peber. Hvor nemt er det lige.
Jeg valgte at lave hummerfond, da vi til nytår fik købt 3 flotte og store hummer. (Hvilket iøvrigt smagte fantastisk!). Efter nytår stod jeg med 3 poser fyldt med hummerskalle, som jeg på ingen måde kunne nænne at smide ud. Jeg forsøgte mig derfor med at lave hummerfond, og jeg må sige at jeg elsker resultatet.
Jeg har ikke hummer – hvad gør jeg så?
Står du nu og tænker, jeg har altså ikke lige 3 hummerskaller liggende (for ja i know, det er ikke billigt at lave hummer), så kan du også sagtens anvende jomfruhummer, eller krabbe til denne opskrift. De fleste opskrifter du finder, er faktisk lavet med jomfruhummer og ikke hummer.
Ingrediensvalg
Du kan til denne opskrift både anvende friske tomater og tomatpuré. Med friske tomater for du en syre til opskrift. Samtidig indeholder tomatpuré også en smule mere bitterhed. Jeg bruger gerne tomatpuré, da jeg syntes det indeholder mere smag og dybde til opskriften.
Jeg bruger gerne denne hvidvin der hedder Pasqua Pinot Grigio delle Venezie IGT. Det er en frisk og middelfyldig hvidvin fremstillet af Pinot Grigio-druer. Den har en duft og smag er af citrus, pære og modne æbler. Vinen er velegnet til antipasti eller tapas, til pastaretter, kylling, fisk og skaldyr, salater eller bare som et glas i utide (reklamelink). Hvor hyggeligt er det ikke lige, at stå og få et lille glas vin mens man laver mad 😄🥂.
Selve valget af grøntsager kan du sagtens variere. Brug hvad du har tilgængelig af fennikel, knoldselleri, frisk timian, frisk dild mv.
Til selve retten har jeg brugt Grand rayon cognac v.s. Brug den du har liggende, men husk lige at tjekke at du ikke bruger den helt dyre cognac til flambering. Den skal i et glas og ikke i en gryde, så tjek evt. lige med manden inden, hvis det er hans cognac du bruger 🥃.
Inspiration
Er du ligesom mig helt vildt med fisk og skaldyr, får du her nogle opskrifter.
Naan med bagt laks, ovnbagt laks med sesam og honning, vietnamesisk inspirerede salat med tempurarejer, tom yum suppe med tofu og tigerrejer, friske vietnamesisk forårsruller, stegte ris med tigerrejer.
ALLERGENER
Leder du efter opskrifter, som er glutenfri eller veganske, indeholder min blog både veganske, vegetariske, mælkefri- og glutenfri opskrifter. Der er lidt til en hver smag. Der findes også de klassiske retter, med og uden kød, samt forskelligt bagværk og kager på bloggen. Tjek det ud under opskrift index ved at klikke her.
FØLG MED PÅ DE SOCIALE MEDIER
Husk du kan følge mig på de sociale platforme, hvor jeg deler meget mere inspiration til både en grønnere hverdag, mad til de travle dage, søde sager og til festlige lejligheder. Følg mig gerne på Instagram, Pinterest & Facebook. Jeg håber, at du får glæde af mine opskrifter, og at du vil gøre brug af dem til både hverdag og fest.
Hummerfond (perfekt til hummerbisque og risotto)
Ingredienser
Step 1
- 3 stk. hummersprog/skaller (kan erstattes med 20 jomfruhummer skaller eller 30 jomfruhummerhale skaller )
- 3 spsk. olie
Step 2
- 2 spsk. tomatpure
- 2 stk. friske rosmarin kviste
- 2 mellemstore skalotteløg (halveret)
- 3 fed hvidløg (knust)
- 4 stk. laurbærblade
- 1 spsk. peberkorn
- 1 håndfuld frisk persille
Step 3
- 1 dl. cognac (til flambering)
Step 4
- 3 små gulerødder (skåret i mindre stykker)
- 1 mellemstor porre (skåret i mindre stykker)
- 2 stilke bladselleri (skåret i mindre stykker)
Step 5
- 4-6 dl. hvidvin
- 1-1 1/2 dl. fiskeboullion (kan erstattes med hønseboullion)
Sådan gør du
Inden du går i gang
- Klargør alle ingredienserne inden du starter med at lave hummerfonden, så du har alle tingene lige ved hånden.
Step 1
- Hæld 3 spsk. olivenolie i en stor gryde og varm op til høj varme. Placer hummerskroget/skallerne gryden. Lad skallerne stege ved høj varme i 3-4 minutters tid. TIP: Gryden må gerne være godt varm, da du må den måde får mere smag ud af skallerne.
Step 2
- Kom tomatpure, rosmarinkviste, skalotteløg, hvidløg, laurbærblade, peberkorn og fisk persille i gryden. Lad det stege yderligere et par minutter. Sørg for at røre godt rundt i det undervejs så tomatpuré ikke brænder på i bunden.
Step 3
- Tilsæt 1 dl. cognac, denne skal flamberes, så alkoholen fordamper. PAS PÅ! Der kommer flammer op af gryden, når du sætter ild til cognacen.
Step 4
- Når cognacen er fordampet tilsættes gulerødder, porre og bladselleri.
- TIP: Rør gerne hyppigt. Jo mere du røre rundt i det, desto mere sødme frigiver du fra grøntsagerne til til din hummerfond.
Step 5
- Hæld hvidvin og fond i gryden. Væsken skal dække skallerne. TIP: Hvidvin skal udgøre ca. 15% af væden.
- Kog hummerfonden i 30 minutter. VIGTIG: Koger du skallerne for længe frigiver de en bitter smag, så ikke noget med at lade det stå og koge i flere timer, da du så ødelægger din hummerfond. TIP: I starten af kogetiden danner der sig noget skum på toppen af fonden. Fjern dette med en hulske.
- Når fonden har kogt 30 minutter skal den sies. Jeg bruger 2 sier til dette. Først en lidt grovere si og så en helt fin si.
- Vil du gerne have din hummerfond lidt kraftigere hældes den siede fond tilbage i en ren gryde, og koges videre, til du opnår den ønskede smag.
- Brug fonden til at lave hummerbisque eller til hummerrisotto.
1 thought on “Hummerfond (perfekt til hummerbisque og risotto)”