Rösti med smøreost og laks (glutenfri og æggefri)
Rösti smurt med smøreost og laks er en super simpel forret eller snack. Til selve röstien skal du kun bruge sødekartofler, løg og hvidløg. Du kan justere i smagen ved at tilsætte forskellige tørrede krydderurter efter eget valg. Jeg har i denne opskrift anvendt basilikum, da jeg syntes det går rigtig godt sammen med laks.
Har du ikke sødekartofler, kan du anvende helt almindelige kartofler, og ønsker du den mælkefri kan du anvende en mælkefri smøreost.
Rösti er perfekt som tilbehør til en salat, fx. en frisk kålsalat med figner og granatæbler eller en grønkålssalat med sød kartoffel, kikærter, granatæble og mynte. De kan forberedes dagen før, og fryses. Er de bløde på dagen efter du har lavet dem, putter du dem blot i ovnen i ca. 15 min og vupti, så har du sprøde, knasende og lækre rösti igen. Jeg har i dag valgt at lave rösti med smøreost og laks, som en forret til hele familien.
Rösti er oprindelig en schweizisk kartoffelret. Denne kartoffelret bliver spist til morgenmad i kantonen Bern, men har spredt sig til hele landet. Mange schweizere betragter rösti som en nationalret. Rösti bruges både som hovedret og som tilbehør til andre retter.
Ingrediensvalg
De klassiske kartoffelrösti som er lavet med mel og æg, er blevet erstattet af kikærtemel og sød kartoffel (reklamelink).
Kikærtemel er et super alternativ i stedet for hvedemel, da det er glutenfri, og både har et høj protein- og kostfibreindhold. Du får derfor en opskrift som er både vegansk og glutenfri.
Til selve röstien har jeg valgt røget ørred, du kan dog med fordel også anvende laks, eller stegte tigerrejer til denne opskrift.
Kan man gøre disse mælkefri?
Selve flødeosten, har jeg anvendt en almindelig krydderurter flødeost. Har du mælkeallergi kan du let gøre denne opskrift mælkefri ved blot at vælge en plantebaseret eller mælkefri flødeost.
ALLERGENER
Leder du i efter opskrifter, som er glutenfri eller veganske, indeholder min blog både veganske, vegetariske, mælkefri- og glutenfri opskrifter. Der er lidt til en hver smag. Der findes også de klassiske retter, med og uden kød, samt forskelligt bagværk og kager på bloggen. Tjek det ud under opskrift index ved at klikke her.
FØLG MED PÅ DE SOCIALE MEDIER
Husk du kan følge mig på de sociale platforme, hvor jeg deler meget mere inspiration til både en grønnere hverdag, mad til de travle dage, søde sager og til festlige lejligheder. Du kan følge mig på Instagram, Pinterest & Facebook. Del endelig opskrifterne med venner og familie, sådan at de også kan få inspiration. Jeg håber, at du får glæde af mine opskrifter og opslagstavlen, og at du vil gøre brug af dem til både hverdag og fest.
Rösti med smøreost og laks (glutenfri og æggefri)
Ingredienser
Rösti
- 170 g. sødekartoffel (revet)
- 1 1/2 tsk. tørrede krydderurter (rosmarin, timian, oregano, basilikum mv.)
- 1/4 tsk. flagesalt
- 1/2 mellemstort løg (ca. 40gram) (snittet til mindre tern)
- 1/2-1 fed hvidløg
- 1 dl. vand
- 100 g. kikærtemel
Flødeostecreme
- 175 g. flødeost (gerne med krydderurter eller hvidløg)
- 3-6 tsk. mælk (afhængig af hvor tyk flødeosten er)
Ekstra
- 150 g. røget ørred (laks eller tigerrejer kan også bruges) (skåret i mindre stykker)
- 1/2 lille rødløg (skåret i små fine tern)
- purløg (til pynt)
Sådan gør du
Rösti
- Start med at skrælle og rive søde kartoflerne med den grove del af rivejernet. Hæld dem over i en skål og tilsæt de tørrede krydderier og salt.
- Find en seperat skål frem og tilsæt kikærtemelet og vand og rør det sammen til en dej.Rør derefter kikærtedejen sammen med resten af ingredienserne.
- Find en pande frem og hæld olie på. Vær gavmild med olien, da du ellers risikere at dine rösti ikke vil slippe panden.Varm panden op og begynd at forme dine rösti i ønskede størrelse (jeg får 10 ud af min portion). Placer dem på panden.Steg dem til de er gyldne på begge sider. Vær forsigtig når du vender dem på panden. Tip: Vil du gerne lave dem nogle timer i forvejen eller dagen før, placeres de blot på i et fad når de er færdige, og bages i oven i ca 15 min ved 180 grader.
Flødeoste creme
- Hæld flødeosten i en skål. Tilsæt lidt mælk (3-6 tsk.) afhængig af hvor tyk flødeosten er, og rør det godt sammen. Hæld det derefter over i en sprøjtepose med tyl (jeg bruger stjernetyl). Put det på køl indtil du skal bruge det.
Ørred, rødløg og purløg
- Snit den røget ørred i mindre stykker (jeg skar den i 20 små stykker, så jeg kunne fordele 2 stykker på hver rösti).
- Snit rødløget til små fine tern, og klip lidt purløg så det er klar til at komme på til sidst.
Samling af retten
- Placer de færdige rösti på et serveringsfald. Sørg for de er afkølet inden du placer det røget ørred på 1/3 af hver rösti. (Jeg placerede 2 små stykker på hver rösti). Fordel flødeoste cremen på röstien så den fylder ca. 1/3. Top til sidst med de fintsnittede løg og purløg. Server 🙂 !